Secţiunea – Sector cadastral – Salvare în desen

În această secţiune pot fi făcute setări ce sunt folosite de comanda GenSC pentru salvarea sectorului cadastral în desenul din programul CAD.

 

Notă(1): Dacă aşezarea şi orientarea textelor este făcută de dumneavoastră atunci vă recomandăm să nu folosiţi aceste opţiuni referitoare la salvarea în desenul CAD. La salvare este făcută actualizarea textelor din desen ce descriu parcelele pentru toate textele ce sunt conectate de TopoLT cu polilinia pe care o reprezintă.

Notă(2): Setările privind desenarea textelor imobilelor le găsiţi în opţiunile programului la “Etichete” în Secţiunea – Suprafeţe.

 

Desenează text cu identificatorul teren

Alegeţi dacă textele cu identificatorul teren a parcelelor sunt desenate sau nu la salvarea sectorului cadastral în desenul CAD.

Încadrează textul identificatorului teren

Alegeţi dacă textele cu identificatorul teren a parcelelor sunt încadrate sau nu cu polilinii la salvarea sectorului cadastral în desenul CAD. Setările privind încadrarea textului le găsiţi în opţiunile programului la “Etichete” în Secţiunea – Suprafeţe.

Desenează text cu numărul construcţiei

Alegeţi dacă pentru construcţii se vor desena sau nu textele cu numărul construcţiilor (Ex. C1, C2, C3, etc.) la salvarea imobilelor în desenul CAD.

Adaugă identificatorul teren la numărul construcţiei

Alegeţi dacă la textele cu numărul construcţiei se adaugă sau nu identificatorul teren la salvarea sectorului cadastral în desenul CAD.

Desenează text cu suprafaţa construcţiei

Alegeţi dacă pentru construcţii se vor desena sau nu texte cu suprafeţele construcţiilor la salvarea imobilelor în desenul CAD.

Desenează text cu numele titularilor

Alegeţi dacă textele cu numele titularilor sunt desenate sau nu la salvarea sectorului cadastral în desenul CAD.

Dacă sunt mai mulţi titulari, scrie primul titular urmat de textul „şi alţii”

Alegeţi pentru imobilele cu doi sau mai mulţi titulari dacă se scrie sau nu doar primul titular urmat de textul „şi alţii”.

Dacă sunt mai mulţi titulari, scrie titularul cu suprafaţa cea mai mare urmat de textul „şi alţii”

Alegeţi pentru imobilele cu doi sau mai mulţi titulari dacă se scrie sau nu titularul cu suprafaţa cea mai mare urmat de textul „şi alţii”. Suprafaţa este calculată folosind cota indiviză în proprietate din teren. Dacă toţi titularii au aceiaşi suprafaţă în proprietate atunci se scrie primul titular urmat de textul „şi alţii”.

Desenează text cu următoarele informaţii suplimentare:

Alegeţi dacă textele cu informaţiile suplimentare sunt desenate sau nu la salvarea sectorului cadastral în desenul CAD.

Informaţiile ce pot fi adăugate sunt: număr sector cadastral, număr identificator electronic, număr cadastral, număr de carte funciară, număr tarla, număr parcelă, număr titlu de proprietate şi suprafaţa parcelei. Numărul parcelei are trecut în faţă categoria de folosinţă. Acestea sunt adăugate în această ordine şi sunt despărţite de caracterul de separare a enumeraţiilor ce poate fi setat la Secţiunea – General. Pentru fiecare informaţie puteţi defini formatul de scriere ce foloseşte ca atribut text pentru schimbarea valorii textul “...”.

Dacă informaţia suplimentară este un text gol atunci aceasta nu este adăugată.

Desenează textele aliniate orizontal

Alegeţi dacă textele vor fi sau nu aliniate orizontal la salvarea sectorului cadastral în desenul CAD.

Evită desenarea etichetelor parcelelor cu suprafaţa mai mică de: ... mp

Alegeţi dacă se evită sau nu desenarea etichetelor parcelelor teren sau construcţii pentru imobile cu suprafaţa terenului mai mică de o anumită valoare. De exemplu, pentru stâlpii de electricitate etichetele nu sunt relevante atunci când planul desenat este folosit pentru verificarea titularilor de către primărie.

 

Pentru drumuri în locul numelui titularului desenează numele străzii

Alegeţi pentru imobilelor ce au categoria de folosinţă DR (drum) şi care la adresa imobilului au nume de stradă, dacă se desenează sau nu în locul numelui titularului numele străzii. Textul este desenat pe layer-ul alocat pentru toponimie cu culoarea implicită a layer-ului şi cu înălţimea şi factorul de scalare longitudinal al textului definite în Secţiunea – General.

Pentru ape în locul numelui titularului desenează observaţia imobilului

Alegeţi pentru imobilelor ce au categoria de folosinţă HB (ape stătătoare) sau HR (ape curgătoare) şi care la observaţiile imobilului au introdusă denumirea apei, dacă se desenează sau nu în locul numelui titularului observaţia imobilului. Textul este desenat pe layer-ul alocat pentru toponimie cu culoarea bleu şi cu înălţimea şi factorul de scalare longitudinal al textului definite în Secţiunea – General.

 

Poziţionează şi orientează automat textele la fiecare salvare în desen

Alegeţi dacă la salvarea sectorului cadastral în desenul CAD se face automat poziţionarea şi orientarea textelor ce descriu parcela. Dacă această setare nu este folosită atunci poziţia şi orientarea etichetelor este preluată din desenul CAD. Poziţia şi orientarea etichetelor nu este salvată în fişierele SCxml, acestea sunt recalculate la fiecare deschidere a fişierului.

Desenează textele în afara parcelei în cazul în care suprafaţa parcelei este de patru ori mai mică decât suprafaţa ocupată de texte

Alegeţi pentru parcelele cu o suprafaţă foarte mică dacă textele sunt desenate sau nu în afara parcelei. Desenarea în afara parcelei este utilă pentru a evita suprapunerea textelor cu parcela ceea ce duce la posibilitatea de a vedea unde este situată parcela.

 

Blocul cu atribute alocat pentru numărul sectorului

Alegeţi blocul cu atribute ce va fi folosit la desenarea numerelor sectoarelor cadastrale în desenul CAD.

Denumirea atributului text cu numărul sectorului

Alegeţi numele atributului text din interiorul blocului DWG în care se vor scrie numerele sectoarelor cadastrale la desenarea acestora în desenul CAD.

Lungimea maximă a textului cu atributul numărului sectorului cadastral pentru un text cu înălţimea de 5.0 mm şi cu un factor de scalare pe lungime implicit de 1.0

Lungimea maximă a textului cu atributul numărului poştal pentru un text cu înălţimea de 2.0 mm şi cu un factor de scalare pe lungime implicit de 0.85

Introduceţi lungimea maximă pe care o va ocupa textul cu atributului numărului sectorului cadastral. Dacă textul cu numărul sectorului cadastral depăşeşte această lungime atunci atributul va fi micşorat pe lungime astfel încât acesta să nu depăşească lungimea maximă. Calculul lungimii este făcut pentru un text cu înălţimea de 5.0 mm cu fontul ARIAL aşa cum este desenat atributul în fişierul instalat NrSC.dwg. Verificarea iniţială privind depăşirea lungimii maxime este făcută folosind factorul de scalare pe lungime implicit cu valoarea 1.0. Pentru valoarea 0.0 se evită modificarea lungimii textului.

Notă: Această setare este utilă pentru a evita atingerea sau depăşirea limitei cercului de către textul din blocul cu numărul sectorului cadastral.

 

Desenează imobilele contestate cu culoarea: ...

Alegeţi dacă imobilele ce au contestaţii vor fi desenate sau nu cu o anumită culoare. Dacă opţiunea este bifată alegeţi din listă o culoare.

Selectează imobilele ce au contestaţii cu starea: ...

Alegeţi din listă starea contestaţiei pentru care doriţi a fi făcută selecţia imobilelor ce vor fi desenate cu culoarea setată mai sus. Pentru starea cu textul “Oricare” se vor selecta toate imobilele ce au contestaţii, pentru starea cu textul “Nealocată” se vor selecta imobilele ce au câmpul gol pentru stare al unei contestaţii iar pentru oricare alt text selecţia imobilelor va fi făcută dacă este identificată o contestaţie ce are textul identic cu câmpul stare al unei contestaţii, identificarea textului este făcută folosind textele cu majuscule şi fără diacritice.

 

Layer-ele alocate pentru desenare

Tabel cu layer-ele în care vor fi desenate entităţile grafice la salvarea în desen a sectorului cadastral. Numele implicite ale acestor layer-e, culorile şi grosimile liniilor sunt în conformitate cu Regulamentul ANCPI actualizat la data de 03.06.2020. Codurile text cu atribute suportate de program pentru schimbarea automată a textului sunt: COD_SIRSUP, COD_SIRUTA, UAT_IMOB, NUME_UAT şi NR_SECT.

Pentru a nu schimba grosimea liniilor pentru layer-e lăsaţi căsuţele goale. Pentru a seta grosimea introduceţi o valoare reală între 0.00 şi 2.11 mm.

La salvarea în desen a sectorului cadastral aceste layer-e vor fi create dacă nu există în desen. Entităţile sectorului cadastral vor fi desenate pe aceste layer-e, iar pentru entităţile cărora li se aplică actualizări acestea vor fi trecute pe aceste layer-e.

Polilinia cu conturul sectorului cadastral determinată prin calcul la verificarea geometriei este desenată pe primul layer din tabel. Dacă doriţi ca desenarea să fie făcută pe layer-ul curent atunci introduceţi un text gol la denumirea layer-ului.

Notă: În regulament se solicită codul SirSup ceea ce ar însemna pentru un UAT codul Siruta al judeţului. Chiar dacă în regulament este specificat codul SirSup cerinţa la predarea lucrării este de a se trece de fapt codul Siruta al UAT-ului. Din acest motiv programul pentru atributul COD_SIRSUP va trece întotdeauna codul Siruta al UAT-ului indiferent de destinaţia extravilan sau intravilan a terenului. Potrivirea cu cerinţa din regulament apare doar în cazul sectoarelor cadastrale situate în intravilan, codul SirSup specificat în regulament reprezintă codul superior al localităţii ce este de fapt codul Siruta al UAT-ului. Dacă veţi folosi atributul COD_SIRUTA atunci pentru extravilan va fi trecut codul Siruta al UAT-ului iar pentru intravilan codul Siruta la localităţii.