Secţiunea – Sector cadastral
În această secţiune pot fi făcute setări ce sunt folosite de comanda GenSC pentru crearea sectorului cadastral şi generarea documentelor acestuia.
Mod de lucru cu puncte topografice
Alegeţi dacă se lucrează sau nu cu puncte.
Desenarea punctelor precum şi identificarea acestora sunt consumatoare de timp şi din acest motiv a fost introdusă posibilitatea de a lucra fără puncte.
În cazul lucrului cu puncte programul face verificări privind existenta entităţilor punct şi dacă acestea nu sunt găsite se cere introducerea lor.
Atunci când lucrează fără puncte arcele de cerc ale poliliniilor sunt ignorate, aproximarea cu segmente de linie a arcelor de cerc o puteţi face folosind comanda ARR2. Tot în acest caz punctele vor fi numerotate întotdeauna începând de la numărul 1.
Coordonatele vertex-urilor poliliniilor selectate
sunt întotdeauna fixate la numărul de zecimale a coordonatelor ce este stabilit la Configurare - Unităţi – „Număr zecimale pentru
coordonate”.
La salvarea sectorului cadastral creează o copie de rezervă cu extensia SCbak (recomandat)
Alegeţi dacă la salvarea fişierelor SCxml sau SCxmz se salvează sau nu o copie de rezervă a fişierului nemodificat.
În judeţul în care lucraţi se solicită completarea numărului actului cu tipul specific de act
Alegeţi dacă în judeţul în care lucraţi se solicită sau nu ca în anexele unde apare numărul actului să fie scris şi tipul specific al actului.
Prin folosirea acestei opţiuni lista cu acte va fi extinsă cu actele specifice fiecărei categorii de act iar la importul fişierelor CGxml actele se vor prelua cu tipul de act specific din câmpurile <DEEDTYPE> şi <DEEDNUMBER>. Dacă tipul actului este identificat în câmpul <DEEDNUMBER> atunci textele cu tipul actului din acest câmp vor fi curăţate pentru a se păstra doar numărul actului. Dacă în fişierul CGxml descărcat din eTerra există informaţii suplimentare despre tipul actului atunci se va salva ca tip de act actul cu specificul său.
Informaţiile specifice despre acte sunt folosite în anexe în coloana cu numărul actului unde se va scrie tipul actului şi numărul acestuia. În coloana cu tipul actului va fi trecută categoria din care face parte actul. Acest mod de redactare a anexelor nu este specificat în regulamentul în vigoare ANCPI (anul 2022), el este cerut în anumite judeţe.
Notă(1): Pentru a respecta specificaţiile formatului de fişier CGxml fişierele salvate vor avea ca tip de act categoriile de acte.
Notă(2): Dacă lucraţi folosind această setare evitaţi să reconstituiţi imobilele din fereastra GenSC importând fişierele CGxml deoarece toate informaţiile cu tipurile de act specific se vor pierde.
La salvarea imobilelor în fişiere CGxml adaugă descrierea cu specificul actului la numărul actului
Alegeţi dacă descrierea cu specificul tipului de act este adăugată sau nu la numărul actului atunci când imobilele sunt salvate în fişiere cu formatul CGxml. Adăugarea textului cu tipul specific de act este făcută în limita a maxim 50 de caractere conform specificaţiilor ANCPI pentru acest tip de fişier. Atunci când textul depăşeşte această limită se va folosi un text prescurtat pentru descrierea tipului specific al actului.
Dacă această opţiune este folosită atunci la importul datelor din fişiere CGxml se preia informaţia despre tipul specific de act despărţind textul cu specificul actului de numărul acestuia.
La importul fişierelor CGxml preia tipul actului şi îl adaugă la observaţiile actului
Alegeţi dacă la importul fişierelor CGxml se va prelua sau nu tipul actului pentru a fi adăugat la observaţiile actului. Informaţia despre tipul actului va fi preluată din câmpurile <DEEDTYPE> şi <DEEDNUMBER>. Dacă tipul actului este identificat în câmpul <DEEDNUMBER> atunci textele cu tipul actului din acest câmp vor fi curăţate pentru a se păstra doar numărul actului.
La importul fişierelor CGxml sortează înscrierile (recomandat)
Alegeţi dacă la importul fişierelor CGxml se ordonează sau nu înscrierile din cartea funciară după poziţie.
La importul fişierelor CGxml pentru persoanele fără CNP/CUI setează valoarea ca fiind necunoscută
Alegeţi dacă la importul fişierelor CGxml pentru persoanele fără CNP sau CUI, se introduce sau nu, valoarea de CNP sau CUI necunoscut.
La importul fişierelor CGxml pentru persoanele ce au observaţii ce sunt relevante pentru înscrieri mută observaţia de la persoană la înscriere şi dacă este cazul reformulează textul (recomandat)
Alegeţi dacă la importul fişierelor CGxml dacă pentru persoanele care au observaţii ce se referă la înscriere se va muta sau nu observaţia de la persoană la înscriere. La înscrierile din aplicaţia eTerra poate fi introdusă o persoană la mai multe înscrieri cu o diferenţă între textele câmpului observaţii. În TopoLT nu este acceptat acest lucru, persoana este aceiaşi. Deoarece unele din textele observaţiilor despre persoane sunt strict legate de înscriere atunci mutarea acestor observaţii acolo unde le este locul elimină folosirea dublată a persoanelor.
Reformularea textului este făcută pentru a evita texte de genul “casatorita cu” în cazul în care în înscriere sunt ambii soţi şi în acest caz textul corect ar fi “casatoriti”. Totodată sunt corectate unele texte scrise incorect gramatical.
La importul fişierelor CGxml pentru actele fără dată dacă numărul actului conţine anul atunci preia această informaţie şi o scrie la data actului ca fiind prima zi a anului identificat (nerecomandat)
Alegeţi dacă la importul fişierelor CGxml dacă pentru actele ce nu au definită o dată dar au definit un an la numărul actului, dacă se preia sau nu anul şi cu acest an se completează data actului ca fiind prima zi a anului identificat. Pentru despărţirea numărului de act sunt căutate fie caracterul “/”, fie caracterul “\”, fie textul “ din ”. Dacă textul identificat după unul din aceşti despărţitori este o dată completă atunci se completează data actului cu această dată.
Notă: Folosiţi această setare doar dacă aveţi o înţelegere cu reprezentanţii OCPI pentru a reglementa în acest fel situaţia actelor care nu au data introdusă.
La importul fişierelor CGxml şterge menţiunile şi observaţiile imobilelor ce conţin unul din textele:
Alegeţi dacă la importul fişierelor CGxml se şterg textele cu menţiunile parcelelor sau observaţiile imobilelor în cazul în care textul menţiunii sau observaţiei conţine unul din textele din listă. De exemplu, această filtrare este utilă pentru a şterge menţiunile şi observaţiile imobilelor cu poziţionare incertă.
La modificarea ID-ului teren redenumeşte fişierele ataşate imobilelor cu fişele de date scanate
Alegeţi dacă la modificarea identificatorilor teren a imobilelor se redenumesc sau nu fişierele ataşate imobilelor, fişiere ce conţin fişele de date semnate şi scanate. Redenumirea este făcută atunci când în tabel căsuţa cu identificatorul teren este modificată sau când se aplică o renumerotare a identificatorilor teren.
Numele acestor fişiere, dacă acestea există, este schimbat cu un text de forma “FD n.ext” sau “FD_n.ext”, unde n reprezintă noul numărul al identificatorului teren iar ext reprezintă extensia fişierului.
Schimbă cu confirmare numele tuturor persoanelor din tabel la modificarea acestora (recomandat)
Alegeţi dacă la modificarea numelui unei persoane se va face sau nu modificarea pentru toate persoanele cu acelaşi nume şi cu aceiaşi iniţială a tatălui prezente în tabelul cu imobile. Pentru această modificare se cere confirmare pentru fiecare persoană identificată.
Notă(1): Pentru persoanele identificate cu acelaşi CNP sau CUI confirmarea este cerută indiferent de această setare.
Notă(2): Evitaţi folosirea acestei setări doar în cazurile în care aveţi multe persoane cu acelaşi nume, fără iniţiala tatălui sau cu aceiaşi iniţială a tatălui şi fără CNP, cazuri rare dar posibile.
Extinde toate nodurile din lista de mesaje la finalizarea verificării
Alegeţi dacă nodurile listei cu mesajele obţinute în urma verificării sectorului cadastral se vor extinde sau nu la finalizarea verificării.
Selectează primul mesaj de eroare din lista de mesaje la finalizarea verificării
Alegeţi dacă primul mesaj de eroare obţinut în urma verificării sectorului cadastral este selectat sau nu la finalizarea verificării.
La finalizarea verificării ordonează mesajele după tipul mesajului
Alegeţi dacă la finalizarea verificării sectorului cadastral se ordonează sau nu mesajele după tipul mesajului. Altfel mesajele sunt ordonate alfabetic.
Evită selectarea în desenul CAD a imobilelor la afişarea unei erori privind geometria
Alegeţi dacă la selectarea unui mesaj de eroare legat de geometria unui imobil se selectează sau nu imobilul în desenul CAD. Selectarea imobilelor este făcută pentru a pune în evidenţă imobilul sau imobilele ce au generat eroarea. Dacă doriţi ca afişarea punctului sau a laturii în care a apărut eroarea să fie executată rapid atunci vă recomandăm să bifaţi această setare.
Foloseşte controlul ActiveX al Acrobat Reader pentru vizualizarea titlurilor
Prin bifarea acestei opţiuni vizualizarea fişierelor PDF cu titlurile de proprietate este făcută cu ajutorul controlului ActiveX al Acrobat Reader-ului. Această opţiune este valabilă doar dacă aveţi instalată aplicaţia Acrobat Reader. În cazul neutilizării acestei opţiuni sau în cazul în care nu aveţi instalată această aplicaţie, fişierele vor fi deschise cu aplicaţia setată în Windows ca implicită pentru deschiderea fişierelor PDF.
În cazul folosirii controlului ActiveX al Acrobat Reader-ului vizualizarea este făcută într-o fereastră TopoLT, fereastră ce poate fi andocată în fereastra GenSC.
Arată bara de unelte a aplicaţiei Acrobat Reader
Alegeţi dacă în fereastra de vizualizare a Acrobat Reader-ului bara cu uneltele programului se afişează sau nu.
Prioritatea în execuţie la verificarea sectorului cadastral
Folosind această setare puteţi gestiona prioritatea firelor de execuţie la verificarea sectorului cadastral.
Prioritatea în execuţie la salvarea fişierelor PDF
Folosind această setare puteţi gestiona prioritatea firelor de execuţie la salvarea fişierelor PDF atunci când este utilizat butonul „Salvează documente”.
Notă: Prin reducerea priorităţii veţi diminua suprasolicitarea procesorului iar prin creşterea priorităţii veţi câştiga timp.