Acesta reprezintă un alt mod de operare cu TransLT prin care se pot converti fişiere de coordonate folosind unul din modelele de transformare.

Apelarea programului pentru conversii de fişiere poate fi făcută selectând din meniul contextual al Windows Explorer, ce apare cu mouse clic dreapta pe un fişier de coordonate, comanda Converteşte cu TransLT pentru fişierele ce au extensia asociată pentru citire coordonate sau selectând din meniul TransLT, instalat în Windows, comanda Conversii fişiere. Asocierea extensiilor pentru fişierele din care se citesc coordonatele poate fi făcută la Opţiuni - Secţiunea general - Conversii fişiere (apelare externă) .

Această comandă este utilă pentru a converti rapid unul sau mai multe fişiere de coordonate sau în cazul fişierelor mari pentru a se evita încărcarea în tabel a coordonatelor şi implicit supraîncărcarea memoriei calculatorului.

Fişiere selectate cu coordonate ...

Lista cu fişierele ce vor fi convertite. Lista este încărcată la apelarea acestei comenzi pentru unul sau mai multe fişiere.

Butonul [ – ]

Şterge din listă fişierul selectat.

Butonul [ + ]

Adaugă la listă un fişier.

La această listă mai pot fi adăugate fişiere prin utilizarea procedurii de trage şi lasă cu mouse-ul din Windows Explorer pentru unul sau mai multe fişiere.

Notă: Fişierele selectate trebuie să conţină date cu acelaşi tip de coordonate deoarece pentru întreaga listă de fişiere este aplicat un singur model de transformare.

Alegeţi modelul de transformare

Lista cu modele de transformare definite de utilizator ce poate fi modificată utilizând programul principal, secţiunea Transformări universale .

Selectaţi din această listă modelul de transformare ce va fi aplicat la conversie pentru toate fişierele.

Modelele de transformare ce nu conţin operaţii cu coordonate sunt afişate cu culoarea gri. Dacă este selectat un model fără operaţii conversia nu poate fi făcută.

Informaţiile privind sistemul de coordonate iniţial şi final al modelului de transformare selectat sunt afişate sub această listă.

Utilizează transformarea inversă

Selectaţi dacă se utilizează sau nu transformarea inversă. Opţiunea este activă doar dacă modelul de transformare suportă transformarea inversă.

Sistem de coordonate iniţial (CRS) / Sistem de coordonate final (CRS)

În această căsuţă sunt prezentate cele două sisteme de coordonate iniţial şi final ale modelului de transformare selectat. Dacă opţiunea Utilizează transformarea inversă este bifată atunci cele două sisteme sunt scrise inversat.

Notă: Pentru a nu face o conversie greşită aveţi grijă ca datele din fişiere să fie de tipul coordonatelor sistemului iniţial. De exemplu, pentru fişiere ce conţin coordonate geografice (φ, λ, h) trebuie selectat un model de transformare cu tipul de coordonate (φ, λ, h) pentru sistemul de coordonate iniţial.

Epoca coordonatelor dinamice

Pentru modelele de transformare dependente de timp se solicită introducerea epocii t sau a intervalului de timp dat de valorile t0 şi t.

Extensie asociată pentru fişierele în care se salvează coordonatele

Introduceţi extensia.

Fişierele obţinute prin conversie sunt salvate cu această extensie pe aceeaşi cale şi cu acelaşi nume.

Notă: Pentru fişierele din listă ce au extensia identică cu această extensie, salvarea este făcută prin adăugarea unui număr la numele fişierului.