Secţiunea – Documentaţie cadastrală – PAD
În această secţiune pot fi făcute setări referitoare la modul de desenare şi la conţinutul anexei PAD ce este creată de comanda GenCP.
Factorii de scară a planului acceptaţi
Introduceţi factorii de scară a planului acceptaţi pentru desenarea anexei PAD. Pentru despărţirea valorilor folosiţi virgula.
Notă: Conform reglementarilor Ordinului nr. 600/2023 emis de ANCPI scările acceptate pentru anexa PAD sunt: 1:200, 1:500, 1:1000, 1:2000 şi 1:5000.
Aliniere PAD
Alegeţi alinierea pe verticală a tabelelor PAD-ului (Planul de amplasament şi delimitare) ce va fi desenat cu ajutorul comenzii GenCP.
Proprietăţi formular PAD
În tabelele ce definesc proprietăţile PAD-ului puteţi alege: fonturile, înălţimea textelor, înălţimea capetelor de tabel, înălţimea rubricilor, grosimea liniilor, etc..
Procentul minim ocupat de desen din spaţiul maxim de desenare
Din spaţiul ce rămâne disponibil pentru desenul cu planul de amplasament se poate alege un procent minim pe care să îl ocupe desenul. Folosind această valoare se poate evita aproprierea elementelor desenului de marginea caroiajului pentru a avea un spaţiu liber necesar pentru desenarea vecinătăţilor. Acest procent este aplicat doar în cazul paginii orientate portret şi doar în cazul în care una din parcelele teren a unui imobil nu are definită manual limita cu zona ocupată. Dacă toate parcelele teren ale imobilelor au definite manual zonele cu limitele ocupate atunci acest procent este ignorat.
Factorul minim de scalare a textelor cu adresa sau cu menţiunile
La desenarea textului cu adresa imobilului sau a textelor cu menţiunile parcelelor sau ale construcţiilor puteţi introduce factorul minim de scalare pe lungime a textelor. Atunci când textele sunt mai lungi decât spaţiul alocat în rubrică, programul condensează pe lungime textul astfel încât acesta să se potrivească în spaţiul alocat. Condensarea va fi făcută până la această valoare, iar dacă factorul calculat este mai mic decât această valoare atunci se măreşte înălţimea rândului astfel încât textul desfăşurat pe două sau mai multe linii să se potrivească în rubrică.
Factor de scară longitudinală texte din coloana cu menţiuni
Introduceţi factorul de scară pe lungime a textelor pentru toate textele ce vor fi desenate în coloanele cu menţiuni. În unele cazuri, folosind această setare puteţi micşora sau mări spaţiul ocupat de tabele pe înălţime atunci când aceste texte sunt desfăşurate pe mai multe linii. Valoarea minimă este dependentă de setarea de mai sus.
Alinierea textelor din coloana cu menţiuni
Alegeţi tipul de aliniere a textelor din coloana cu menţiuni.
Tip operaţiune cadastrală
Alegeţi tipul operaţiunii cadastrale pentru care se pot introduce textele cu numărul anexei şi titlul anexei.
Număr anexă
Introduceţi numărul anexei pentru PAD-ul pentru fiecare operaţiune cadastrală.
Titlul linia 1 / Titlul linia 2 / Titlul linia 2 eliberare CU
Introduceţi titlul anexei pentru PAD-ul pentru fiecare operaţiune cadastrală.
Butonul “Editaţi textele”
Butonul prin care se deschide fereastra de editare a textelor tabelelor folosite în PAD. În această fereastra puteţi schimba toate textele rubricilor din anexa PAD. Setare este utilă pentru cazul schimbărilor ce pot surveni prin schimbarea regulamentului de avizare, recepţie şi înscriere în evidenţele cadastrale.
Evită desenarea caroiajului de tipul cruciuliţe cu coordonate (nerecomandat)
Alegeţi dacă la desenarea PAD-ului se desenează sau nu în colţurile dreptunghiului cruciuliţe cu coordonate, dreptunghi ce delimitează zona de desen. Evitând desenarea acestuia veţi putea desena propriul dumneavoastră dreptunghi şi caroiaj.
Desenează chenar conform setărilor de la TopoCfg -> Planşe (recomandat)
Alegeţi dacă la desenarea PAD-ului se desenează sau nu chenarul cu dimensiunile şi grosimea setate la configurare prin comanda TopoCfg secţiunea Planşe.
Desenează în interiorul zonei de desenare blocul cu simbolul Nord
Alegeţi dacă se desenează sau nu blocul cu simbolul Nord în interiorul zonei de desenare. La desenarea PAD-ului în programul CAD acest bloc va fi inserat în coltul din dreapta sus. Dacă în interiorul ferestrei de desenare se află inserat un bloc cu acelaşi nume, atunci acesta este şters înainte de inserarea blocului nou. Descrierea privind alocarea acestui simbol o puteţi găsi în Secţiunea – Documentaţie cadastrală.
Împarte pe orizontală spaţiul alocat pentru semnături în două părţi egale
La desenarea anexei PAD atunci când rubricile cu semnături sunt poziţionate pe stânga şi pe dreapta, alegeţi dacă spaţiul alocat pentru aceste două rubrici va fi împărţit sau nu egal pe orizontală.
Uneşte celulele cu menţiunile subparcelelor teren dacă imobilul are o singură menţiune
La desenarea anexei PAD alegeţi dacă celulele cu menţiunile subparcelelor vor fi unite sau nu pe verticală în cazul imobilelor cu două sau mai multe subparcele ale parcelei teren atunci când doar o singură subparcelă are o menţiune. Pentru PAD-urile cu propunerea de alipire sau de dezlipire această unire nu este efectuată.
Evită desenarea textului "Suprafaţa din act = 0 mp" atunci când suprafaţa din act este 0.0
La desenarea anexei PAD alegeţi dacă textul "Suprafaţa din act = 0 mp" se desenează sau nu atunci când suprafaţa din acte este 0.0.
La numele autorizatului adaugă seria şi numărul autorizaţiei (recomandat)
La desenarea anexei PAD alegeţi dacă la numele autorizatului se adaugă sau nu seria şi numărul autorizaţiei.
Pentru persoana juridică autorizată adaugă autorizat cu serie şi număr autorizaţie
Dacă persoana autorizată este o persoană juridică atunci puteţi alege dacă se adaugă sau nu persoana fizică autorizată cu seria şi numărul autorizaţiei acestuia. Completarea datelor despre reprezentantul legal al persoanei juridice poate fi făcut în secţiunea Autorizat.
Centrează desenul pe fiecare lot la dezmembrare
La desenarea PAD-urilor pentru loturile dezmembrate alegeţi dacă se centrează sau nu desenul pe fiecare lot în parte. Dacă alegeţi necentrarea pe fiecare lot în parte atunci desenul va fi centrat pe conturul maxim al tuturor loturilor.
Lasă spaţiu liber pentru tabelul cu calculul suprafeţei
Folosind această setare puteţi stabili cazurile în care se va lăsa spaţiu liber necesar pentru inserarea în desen a tabelului cu calculul suprafeţei. Utilizarea acestui spaţiu poate fi făcută în următoarele moduri: (1) spaţiul să nu fie lăsat indiferent de caz; (2) să fie lăsat la toate tipurile de PAD mai puţin pentru cele cu operaţiuni de mişcare a parcelelor prin dezmembrare, alipire sau rectificare hotar; (3) să fie lăsat doar dacă imobilul are construcţii, dacă este un lot dezmembrat, dacă este lotul alipit sau dacă imobilul a fost rectificat.
Spaţiul este calculat folosind valorile de la “Lăţimea tabelului cu calculul suprafeţei” şi “Înălţime rând tabel calculul suprafeţe”, valori în milimetri introduse în această secţiune la proprietăţile PAD-ului. Înălţimea tabelului este calculată în funcţie de numărul de puncte a parcelei.
Poziţia tabelului cu calculul suprafeţei relativ la parcela TEREN
Alegeţi unde va fi poziţionat tabelul cu calculul suprafeţei relativ la parcela TEREN a imobilului. Spaţiul liber pentru desenarea tabelului cu calculul suprafeţei poate fi lăsat în stânga, în dreapta, deasupra sau sub parcelă.
La exportul desenului PAD-ului ca fişier dxf selectează doar layer-ele ce sunt definite în "Secţiunea Fişiere - Export dxf" de la opţiunile programului (filtrează layer-ele)
După ce PAD-ul a fost desenat în programul CAD, dacă este selectat în tabelul de mai jos extragerea din desen a fişierului DXF cu desenul PAD-ului şi salvarea acestuia în fişier, atunci la această salvare se poate face o filtrare a layer-elor. Filtrele pot fi stabilite la opţiunile de configurare a programului folosind butonul de opţiuni sau comanda TopoCfg la “Export în dxf” din Secţiunea Configurare – Fişiere.
Fişierele ce vor fi extrase din desen
În acest tabel puteţi seta fişierele ce vor fi extrase din programul CAD după desenarea PAD-ului. Puteţi alege directorul în care se face salvarea, numele fişierului şi dacă se salvează sau nu fişierul.
Tipurile de fişiere ce pot fi extrase din desenul CAD sunt: fişier PDF obţinut prin imprimare în fişier cu comanda _PLOT sau fişier DXF obţinut cu comanda _.DXFOUT.
Setarea incorectă a driverului, a formatului hârtiei sau a stilului de imprimare poate genera erori la execuţia comenzii _PLOT şi in acest caz fişierul PDF nu va fi creat. Vă recomandăm să verificaţi că nu au fost erori la finalizarea desenării PAD-ului şi că fişierul PDF a fost creat. Descrierea privind alocarea driverelor de imprimare o puteţi găsi în Secţiunea – Documentaţie cadastrală.
Notă: Atributele acceptate pentru numele fişierelor din coloana „Model formatare nume fişier” sunt cele nenumerotate plus atributele numerotate NUME_PREN_PERS_1 şi ACT_1.