Secţiunea – General
În această secţiune pot fi făcute setări ce sunt folosite de comenzile GenCP sau GenSC pentru generarea documentelor cadastrale atât pentru lucrările de cadastru sporadic cât şi pentru lucrările de cadastru sistematic.
Număr zecimale suprafeţe
Introduceţi numărul de zecimale pentru suprafeţe. Conform regulilor emise de ANCPI această valoare este 0.
Număr zecimale suprafeţe construcţii
Introduceţi numărul de zecimale pentru suprafeţele construcţiilor. Conform Ordinului nr. 600/2023 această valoare este 1.
Număr zecimale suprafeţe unităţi individuale
Introduceţi numărul de zecimale pentru suprafeţele utile ale unităţilor individuale. Conform Ordinului nr. 600/2023 această valoare este 1.
Lucrează cu coordonatele punctelor fixate la ... zecimale, valoare setată la „Secţiunea Unităţi” de la configurarea programului (recomandat 3 zecimale)
Alegeţi dacă se lucrează sau nu cu coordonatele punctelor fixate la numărul de zecimale ce este setat la Secţiunea Unităţi de la configurarea programului. Dacă nu se lucrează cu coordonate fixate atunci aceste coordonate sunt preluate aşa cum sunt din programul CAD, salvarea coordonatelor în fişierele CPxml sau CGxml este făcută formatat la numărul maxim de coordonate iar rapoartele sunt formatate la numărul de zecimale setat. Dacă se lucrează cu coordonate fixate atunci toate coordonatele punctelor citite sau scrise, inclusiv la citirea şi scrierea entităţilor CAD, sunt fixate la numărul de zecimale setat. Chiar dacă utilizarea acestei fixări modifică suprafeţele parcelelor cu valori foarte mici vă recomandăm să utilizaţi această opţiune folosind un număr de 3 zecimale.
Recomandare: Evitaţi să lucraţi cu coordonatele fixate la 4 zecimale cu scopul de a păstra valorile suprafeţelor calculate prin detaşare. Strategia este greşită deoarece inventarele de coordonate extrase din eTerra sau din documentaţiile tipărite sunt cu 3 zecimale şi dacă se va face o verificare a calculului analitic al suprafeţelor, atunci vor fi constatate diferenţe faţă de cele calculate cu 4 zecimale. În plus diferenţele de suprafaţă de peste ±0.5 mp dintre parcelele calculate cu 4 zecimale şi cele calculate cu 3 zecimale apar la parcelele cu suprafeţe mari, de peste 10 hectare. Pentru aceste suprafeţe mari toleranta de ±2 ÷ ±3 mp este acceptată, determinarea unor puncte cu coordonatele în 3 zecimale care să respecte o suprafaţă de peste 10 hectare devine o sarcină foarte dificilă. Problema poate fi rezolvată renunţând la perfecţionismul absurd.
Distanţa minimă dintre punctele parcelei (recomandat 30mm)
La introducerea parcelor se verifică dacă punctele unei parcele se află între ele la o distanţă mai mică sau egală cu această valoare. Dacă valoarea introdusă este 0.0 atunci această verificare este evitată.
La încărcarea datelor în aplicaţia eTerra segmentele cu lungimea mai mică sau egală cu 1.0 mm sunt eliminate, aplicaţia eTerra considerându-le segmente reziduale, şi ca urmare suprafaţa parcelei este schimbată ceea ce va genera o eroare privind existenţa unei diferenţe de suprafaţă. Folosind această verificare puteţi identifica şi elimina aceste segmente reziduale înainte de încărcarea datelor în eTerra.
Recomandat este să utilizaţi valoarea de 30 mm pentru a identifica şi curăţa segmentele reziduale.
Procentul maxim acceptat pentru diminuarea suprafeţei terenului faţă de suprafaţa din acte
Introduceţi acest procent ce este folosit pentru a vă atenţiona
dacă suprafaţa terenului a fost diminuată peste acest procent iar în cazul
completării „Anexei nr. 4 -
Fişa de date a imobilului” se poate stabili dacă se
completează sau nu „Declaraţia
titularului dreptului de proprietate”, setarea o găsiţi lîn Secţiunea – Fişa de date.
Valoarea de 5% este stabilită de ANCPI.
Procentul maxim acceptat pentru majorarea suprafeţei terenului faţă de suprafaţa din acte
Introduceţi acest procent ce este folosit pentru a vă atenţiona dacă suprafaţa terenului a fost majorată peste acest procent. Valoarea de 2% este stabilită de ANCPI.
Stilul textelor desenate în programul CAD pentru drumuri şi hidrografie
Alegeţi stilul textelor ce vor fi folosite la
desenarea în programul CAD a denumirilor de străzi, bălţi sau ape curgătoare.
Desenarea acestor texte va fi făcută doar dacă la Opţiuni generare
documente cadastrale – Sector cadastral
– Salvare în desen sunt bifate opţiunile
pentru desenarea numelor de străzi şi de ape.
Conform cerinţelor ANCPI fontul trebuie să fie cu stilul italic şi cu înălţimea textului de 2.0 mm. Textul va fi desenat cu culoarea bleu pentru ape iar pentru străzi cu culoarea implicită a layer-ului alocat pentru toponimie, implicit negru.
Culoare fundal desen
Alegeţi culoarea fundalului pentru fereastra de vizualizare a punctelor şi parcelelor imobilelor.
După semnalarea unei erori mută cursorul mouse-ului către câmpul cel mai potrivit pentru remediere (recomandat)
Prin selectarea acestei opţiuni atunci când vă este semnalată o eroare cursorul mouse-ului este deplasat către câmpul din fereastră ce este cel mai potrivit pentru remediere.
În tabele acceptă utilizarea tastei Tab pentru selectarea celulei următoare
Alegeţi dacă veţi folosi sau nu tasta Tab pentru a selecta în tabele celula următoare sau la combinaţia de taste Shift-Tab celula precedentă.
După efectuarea salvării deschide directorul cu fişierele create
Alegeţi dacă după salvarea fişierelor se deschide în Windows File Explorer fereastra cu directorul ce conţine fişierele sau directoarele salvate. Această opţiune este folosită de comenzile GenCP şi GenSC.
La importul datelor din fişiere CGxml filtrează şi corectează autoritatea din acte (recomandat)
Prin selectarea acestei opţiuni textele cu autoritatea din acte vor fi filtrate şi corectate la importul datelor din fişierele CGxml. Prin filtrare se vor schimba numele instituţiilor sau titulatura persoanelor juridice cu numele prescurtate, astfel se va reduce lungimea textului autorităţii din act.
Butonul “Editaţi filtrele”
Butonul prin care se deschide fereastra de editare a filtrelor autorităţii din act folosite la importul datelor din fişierele CGxml.
Notă: Introduceţi cu atenţie textele şi pentru unele texte folosiţi spaţii la începutul şi la finalul textului. Înainte de aplicarea filtrelor sunt introduse spaţii caracterelor , ; - + / în faţa şi în spate pentru a putea fi identificate cuvintele. De asemenea sunt introduse spaţii în faţă şi la finalul textului autorităţii din act. La final spaţiile introduse sunt curăţate.
Spaţiul de memorie alocat pentru stocarea istoricului modificărilor
Introduceţi dimensiunea în MB pentru spaţiul de memorie ce va fi utilizat pentru stocarea modificărilor efectuate. Pentru valoarea 0 istoricul modificărilor nu mai este înregistrat.
Arată toate mesajele care au fost ascunse prin selectarea "Nu mai arăta acest mesaj data viitoare"
Alegeţi dacă mesajele pe care aţi ales să le ascundeţi vor fi arătate din nou.